top of page

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΟΞΑ

 

Ένα ιδιαίτερο μάθημα “Η Ποντιακή Διάλεκτος” διδασκόταν επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια στον Σύλλογο της «Ένωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου & Φίλων», με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη ανταπόκριση, από τον δάσκαλο Αλέξανδρο Κεβρεκίδη, με συμμετοχές όχι μόνο ατόμων ποντιακής καταγωγής, αλλά και από άλλους συνέλληνες λάτρεις της γοητείας της αρχαιοπρεπούς διαλέκτου. 

  “Η Ποντιακή διάλεκτος προέρχεται από την αρχαία Ιωνική, του Ομήρου, της Ιλιάδας και της Οδύσειας, στοιχεία της οποίας διατηρούνται ακέραια στην Ποντιακή”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο δάσκαλος της Ποντιακής Διαλέκτου.

«Το Ωραιόκαστρο έχει μεγάλη ιστορία. Είναι η πατρίδα μου και το χωριό μου. Έχω χρέος απέναντι στους Ωραιοκαστρίτες και τους Προγόνους μου, να διατηρήσω την ταυτότητά μας, μέσω της Ποντιακής Διαλέκτου, του χορού και του θεάτρου».    

Γέννημα θρέμμα Ωραιοκαστρίτης, από γονείς και παππούδες Ποντιακής καταγωγής, προσπάθησε με δική του πρωτοβουλία-από το 2010 έως και το 2014, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ΔΣ του Συλλόγου «Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων»-, να δημιουργήσει τμήματα διδασκαλίας, με τίτλο “Γνωριμία με την Ποντιακή Διάλεκτο”, - μεταδίδοντας την Διάλεκτο στους ενδιαφερόμενους, μέσα από ευχάριστα μαθήματα διδασκαλίας. Πρωταρχικός σκοπός,-σύμφωνα με τον Δάσκαλο- να μάθουν την ποντιακή Διάλεκτο οι Πόντιοι της 2ης, 3ης και 4ης γενιάς 

«Πρέπει να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν την Διάλεκτο αρχικά μέσα στα σπίτια τους και μετά έξω στην κοινωνία. Ήταν μεγάλη επιτυχία για τον σύλλογο, μιας και καταφέραμε να διατηρούμε τμήμα διαλέκτου επί τέσσερις συνεχείς χρονιές. Οι μαθητές μου, είχαν βιώματα και ακούσματα και έτσι μπορούσαν να γνωρίζουν κάποια πράγματα».   

 

Δυο χρόνια διήρκησε το τμήμα παιδιών και δύο το τμήμα ενηλίκων. Ένα τμήμα «παιδιών» ηλικίας από 18 έως 30 ετών και ένα τμήμα «ενηλίκων»

ηλικίας από 20 έως 70 ετών.                  

 

Το εγχείρημά του γνώρισε ιδιαίτερη αποδοχή, καθώς κανένας άλλος φορέας δεν είχε την τεράστια αυτή συμμετοχή, αλλά και κανένας άλλος δεν μπόρεσε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο τμήμα Διδαχής της Ποντιακής Διαλέκτου.

 

Επαγγελματικές του υποχρεώσεις στην Αγγλία, δυστυχώς του στέρησαν την συνέχιση του όλου εγχειρήματος. Εάν υπάρξει επαγγελματική σταθερότητα, θα μπορούσε να ασχοληθεί και πάλι με την διάλεκτο, εάν υπήρχε κάποιο ενδιαφέρον από οποιονδήποτε φορέα.

 

Η ενασχόλησή του συσχετιζόταν καθαρά με τον πολιτισμό του Πόντου, αλλά και με παράλληλες δράσεις στο χορό, το τραγούδι, την μουσική και το Θέατρο.     

 

Συντάκτης άρθρων και θεμάτων που αφορούσαν την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού.  

Μέλος χορευτικού τμήματος, χορευτής και υπεύθυνος ομιλιών με θέμα την  «Προσέγγιση του Ποντιακού Ελληνισμού και ιστορίας».

 

 Από το 2006 συμμετείχε σε Ποντιακές θεατρικές παραστάσεις ως ηθοποιός ενώ παράλληλα ήταν και υπεύθυνος του θεατρικού τμήματος. Επίσης, μετέφερε το έργο του Δημήτρη Ψαθά "Φωνάζει ο κλέφτης" στην Ποντιακή, το οποίο ανέβασε η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ & ΦΙΛΩΝ σε σκηνοθεσία Γιάννη Γεωργιάδη. Σκηνοθέτης όλων των έργων ήταν ο Γιάννης Γεωργιάδης.  

Κεβρεκίδης Αλέξανδρος:

"Η Ποντιακή διάλεκτος είναι ο βασικότερος, κατά την δική μου άποψη, συνδετικός κρίκος του Ποντιακού πολιτισμού. Είναι αυτός που συνδέει το τραγούδι με την μουσική και τον χορό"

bottom of page